Gradina Botanica Vasile Fati – Jibou

Adresa: Str. Parcului Nr. 14
Localitatea: Jibou
Judetul: Salaj
Zona: Crisana

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Gradina Botanica este situata in partea de nord-est a orasului Jibou, pe terasa a doua a raului Somes.Drumul organizarii ei a fost lung si anevoios, cu impliniri, dar si cu neimpliniri, a avut o istorie destul de zbuciumata.

A fost infiintat pe langa liceul din localitate.Dupa trei ani devine unitate independenta. In perioada 1974-1990 a functionat sub denumirea de Statiunea Tinerilor Naturalisti. Aceasta fiind organizata pe principiul caselor de pioneri, dupa revolutie trebuia restructurata. In acest scop a fost elaborat un memoriu in baza caruia Guvernul Romaniei a aprobat infiintarea Centrului de Cercetari Biologice Jibou, in cadrul caruia Gradina Botanica este domeniul principal de activitate alaturi de cercetare, de microproductie si activitati muzeistice si acvaristice.

In perioada 1968-1970 a fost construita prima sera de 110 m.p. prin eforturi proprii: „fundatia la prima sera s-a turnat cu ajutorul elevilor, a personalului administrativ si a unor cadre didactice”, remarca un martor al acelor timpuri. Au fost construite alte sase sere, destinate adapostirii colectiilor de plante propicale, subtropicale si mediteraneene, doua laboratoare integrate in complexul de sere, o centrala termica.La aceste lucrari au ajutat si muncitorii de la depoul C.F.R.

Intre anii 1978-1982, au fost construite cele doua sere, acvariul si palmarul, adevarate bijuterii arhitecturale, o constructie spatiala cu o arhitectura de exceptie. Tot in aceasta perioada s-au construit serele de microproductie in numar de sase, destinate producerii florilor taiate si la ghiveci in scopul valorificarii lor prin punctul de la poarta.

Dupa revolutie unitatea s-a dezvoltat fara precedent, s-a construit pilotul- inima cercetarii, s-au obtinut primele orhidee prin metoda culturilor „in vitro”. S-a amenajat un acvariu modern cu peste 40 de specii de pesti marini si de apa dulce, o galerie amazoniana, o noua gradina japoneza, sectorul sistematic.

Gradina Botanica „Vasile Fati”este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, un acvaru, un parc zoo, o frumoasa si moderna gradina japoneza.

In prezent Gradina Botanica este un centru multifuntional de educatie, invatamant si cercetare. Este o baza stiintifica si didactica pentru invatamantul biologic, o institutie de educatie a respectului pentru natura, pentru tot ce este frumos si adevarat.