Manastirea Afteia – Salistea

Localitatea: Salistea
Judetul: Alba
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Manastire de calugari, ctitorita in secolul XVI, Manastirea Afteia este situata la 25 km de orasul Sebes, in comuna Salistea, la o altitudine de 600m. Reprezinta o veche asezare monahala ale carei inceputuri pot fi stabilite in a doua jumatate a secolului al XV-lea. Dupa traditie, prima biserica s-a ridicat aici dupa lupta de pe Campul Painii din 1479, cand cotropitorii turci au fost biruiti de ostile crestine.

Initial asezamatul monahal s-a numit „Sihastria din Plaisor” si avea hramul „Nasterea Maicii Domnului”. Mai tarziu apare in documente ca „Manastirea de la Cioara” sau „Afteia”, fiind metoc al manastirii Cozia.

Fiind distrusa in 1778, terenul vetrei manastiresti de la Plaisor a ajuns in posesia unor locuitori, primul fiind Trifan Suvaina din Cioara, iar ultimul, Salomia Pop (Prodan) din Purcaretiu. Numeroase vestigii ale vechiului asezamant monahal s-au pastrat in biserica satului, construita din lemn in 1798, cu o parte a materialului recuperat de la schit.

Pictura in fresca a fost realizata de pictorul Nicolae Gavrilean din Suceava si ucenicii sai L. Dumitrava si R. Gherghean, in anul 1981. A fost demontat vechiul iconostas si asezat altul nou, din stejar, cu ornamentatii specifice, executat de Vasile Rosca din Maramures. Icoanele au fost pictate de Liviu Dumbrava. Tamplarul Horia Craciun din Vinerea a confectionat usile. Acelasi mester tamplar a sculptat si executat din lemn de stejar stranele, tetrapoadele si sfesnicele.

Hramul: „Sfintii Imparati Constantin si Elena” – 21 mai.