Manastirea Cheia

Localitatea: Cheia
Judetul: Prahova
Zona: Muntenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Manastirea Cheia se afla la 61 km nord de Ploiesti, pe Valea Teleajenului, la o altitudine de 887 m, la poalele Muntilor Ciucas (Carpatii Orientali), intre paraiele Timpa si Cheita.

Ansamblul de la Cheia cuprinde o incinta patrulatera, ocupata, pe laturile de sud, est si nord, de trei corpuri de chilii zidite in 1844 (dupa cum atesta inscriptia ce insoteste icoana Maicii Domnului zugravita pe fatada corpului de sud). Spre vest, in stanga clopotnitei monumentale, se afla casa stareteasca, constructie ridicata in 1902, in stilul arhitecturii populare din zona.

Biserica mare a manastirii, inaltata din caramida si piatra, este de plan treflat. Naosul, deasupra caruia se ridica, pe patru arce cu deschideri diferite, dar cu aceeasi inaltime, turla de lemn, este despartit de pronaos prin doi stalpi de. zidarie care formeaza trei arcade. Pridvorul este usor desprins de pronaosul boltit semicilindric transversal si incununat cu doua mici turle. Sirul de arcaturi sustinute de stalpi confera fatadei vestice o expresie armonioasa si monumentala.

Iconostasul si tetrapodul bisericii mari sunt lucrate la Viena, din lemn sculptat, stucat si aurit, in maniera baroca. Icoanele imparatesti, atribuite de traditia locala pictorului Gheorghe Tattarescu, au fost imbracate in argint in 1911 – 1912 de catre Lazar argintarul din Ploiesti.

Clopotnita, construita o data cu biserica mare, este decorata cu o ampla reprezentare a Incoronarii Fecioarei. Arsa din temelie in septembrie 1957, ea a fost refacuta in 1965. Clopotul cel mare al manastirii are o greutate de 443 kg si este lucrat in atelierele patriarhale de la Plumbuita. Unul dintre cele doua clopote mai mici, lucrat in 1927 la turnatoria Spireanu din Bucuresti, a fost transferat de la Cheia la manastirea Vladimiresti.

Colectia manastirii Cheia, organizata in anii 80, desi de mici dimensiuni, este deosebit de semnificativa pentru istoria mai veche si viata duhovniceasca de la Cheia, cuprinzand chiar unele piese de mare valoare artistica. Dintre acestea, trebuie amintite tablourile de la inceputul secolului al XIX-lea, pastrate astazi in casa arhiereasca, infatisand trei mari personalitati ale monahismului romanesc:Paisie Velicicovschi, staretul Gheorghe si staretul Dorothei (ultimele doua portrete dateaza din 1802).

Alaturi de aceste tablouri, colectia cuprinde icoane imparatesti si alte icoane datand din secolele XVIII – XIX, dar si diverse alte obiecte de cult: o bedernita din sec. al XVIII-lea, o cruce pectorala, doua braie preotesti, mai multe potire si cruci de argint, o evanghelie ferecata in argint aurit la 1852 si altele. Colectia include si o serie de antimise, cel mai vechi provenind de la mitropolitul Moldovei Gavriil Callimachi (1761), iar celelalte de la episcopii de Buzau Chesarie si Filotei.