Manastirea Dervent – Galita

Localitatea: Galita
Judetul: Constanta
Zona: Dobrogea

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Actuala Manastire Dervent s-a ridicat la inceputul secolului XX, pe locul unde in secolele IX-XI a fost o veche vatra monahala. Temelia actualei Biserici s-a pus la 5 iulie 1936, sub pastoria Arhimandrit Gherontie al Tomisului, staretul manastirii find parintele Elefterie Mihail. Sfintirea s-a facut la 13 septembrie 1942. In anul 1959 manastirea a fost inchisa. In anul 1990 pe 2 februarie, parintele Elefterie Mihail a primit aprobarea pentru redeschiderea manastirii, iar pe 12 mai acelasi an s-a mutat la cele vesnice.

Icoana Maicii Domunului facatoare de minuni a fost donata manastirii Dervent in anul 1940, de catre mostenitorii defuncutlui Ghipara. Se afla in pronausul bisericii, in partea stanga, asezata pe un iconostas inalt pe care credinciosii trec cerand ajutor Maicii Domnului.

Pe locul unde, in urma cu aproape 2000 de ani, au fost martirizati patru din ucenicii Sfantului Apostol Andrei, care in secolul I era noastra a propovaduit crestinismul in sudul Dobrogei, au aparut patru cruci de piatra. De-a lungul veacurilor, crucile s-au dovedit purtatoare de har tamaduitor de diferite neputinte trupesti si sufletesti.