Manastirea Dragomirna

Adresa: Comuna Mitocul Dragomirnei
Localitatea: Dragomirna
Judetul: Suceava
Zona: Bucovina
Telefoane: 0230 525241, 0230 533839

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Zidurile construita de domnul Miron Barnovschi Movila in 1627 imprejmuiesc ctitoria din 1609 a lui Anastasie Crimca. Ingusta ca o arca, de o inaltime halucinanta, biserica Dragomirna dezvaluie visul ctitorului de a inalta in acest ochi de poiana un monument fara asemuire. Originar din Suceava, fiul negustorului Ioan Crimca a luptat cu multa vitejie impotriva cazacilor. Rasplata curajului sau este satul Dragomiresti, daruit de domnul de atunci al Moldovei, Petru Schiopul. Devenit mitropolit, fostul ostas, ajutat fiind de boieri de vaza ai tarii – logofatul carturar Lupu Stroici si vistiernicul Simion Stroici – daruieste acestui sat una din podoabele de mare pret ale Moldovei.

Monumentala, sobra, biserica Dragomirna impresioneaza prin contrastul dintre masivitatea zidurilor si dantelaria in piatra a turlei. Intrunind motive ornamentale variate, sculptura decorativa a turlei vadeste maiestria de netagaduit a mesterilor sai. Prelucrarea artistica a pietrei folosita la ornamentarea Dragomirnei a constituit un nou chip de a decora, preluat in intreaga arhitectura moldoveneasca a secolului al XVII-lea. Cea mai inalta valoare artistica in acest gen decorativ a fost atinsa de biserica Trei Ierarhi, imbracata in intregime intr-o fina broderie in piatra.

Artisti caligrafi si miniaturisti au creat aici minuni de frumusete. Zestrea cea mai de pret a muzeului de la Dragomirna o constituie tocmai manuscrisele faurite de mana acestora. Printre comorile de arta ale colectiei se numara si cartile bisericesti maiestrit miniate de insusi Anastasie Crimca. Valoarea muzeului este sporita de ferecaturile argintate ale lui Grigore Moisiu, primul mester moldovean care-si imprima marca si numele pe operele realizate.