Manastirea Neamt – Vanatori

Localitatea: Vanatori
Judetul: Neamt
Zona: Moldova

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Manastire de calugari cu hramul Inaltarea Domnului (40 de zile dupa Sfintele Pasti). Situata in localitatea Vanatori, la 15 km nord-vest de Targu Neamt. Ctitorii succesive din sec. XIV-XV ale lui Petru Musat, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare. Este cea mai veche si mai insemnata asezare monahala din Moldova. In incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic „Veniamin Costache”, precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului.

Specific este Aghiazmatarul circular din fata mana stirii, unde se face sfintirea apei la hram. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata in anul 665 in Israel, faca toare de minuni.

Asezamantul are cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca (18000 volume) si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale. In camera mormintelor este ingropat Stefan Voievod (unchiul lui Stefan cel Mare), iar in pronaos se afla moas tele sfantului necunoscut descoperite in 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.