Manastirea Pasarea

Localitatea: Pasarea
Judetul: Ilfov
Zona: Muntenia
Telefoane: 021 7931291

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

In anul 1864 s-a infiintat aici o scoala primara si un spital pentru locuitorii satelor din jur. Tot aici si-a petrecut ultimii ani de viata sculptorul Gheorghe Anghel, creatorul statuii lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Roman.

Muzeul a fost infiintat in anul 1966 si este gazduit intr-o cladire construita in anul 1827 de catre Frusina Baltaretu folosita ca trapeza a manastirii. Din anul 1889 a fost folosita pentru alte cerinte ale manastirii, iar din 1966 adaposteste Colectia de Obiecte Religioase.

Colectia a fost infiintata in urma deciziei Prea Fericitului Parinte Patriarh Justinian. Cea mai mare parte a colectiei a fost donata de maica Arcadia Radulescu (icoane si ceramica), iar restul colectiei a fost donata de catre personalul manastirii. Ea cuprinde icoane pe lemn din secolele XVIII-XIX, icoane pe panza aduse de la Ierusalim, icoane pe sticla, cruci, carti, vesminte. Colectia mai poseda si o parte din lucrarile sculptorului Gheorghe Anghel (lucrari in ghips), donate ca recompensa pentru gazduirea lui in ultimii ani de viata si pentru locul de veci.