Manastirea Radu Voda – Bucuresti

Adresa: Str. Radu Voda, nr. 24 A, sector 4, cod 75102
Localitatea: Bucuresti
Zona: Muntenia
Telefoane: 0213 307355

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Manastirea Sfanta Troita – Radu Voda este asezata in centrul Capitalei. Pe malul Dambovitei, in imediata apropiere a Pietii Unirii, invecinandu-se cu dealul Patriarhiei; „peste drum” de Curtea Veche.

Ansamblul Radu Voda este monument istoric, de arta si de spiritualitate romaneasca. Istoria deosebit de agitata a acestui lacas este parca o icoana a istoriei poporului nostru, cu piedici de toate felurile, cu infrangeri si biruinte. Pe locul acesta ridicat, de pe malul Dambovitei, s-au descoperit vestigiile arheologice ale celei mai vechi asezari de pe aceste meleaguri, datand din paleolitic. Inca de pe vremea geto-dacilor asezarea de aici era fortificata. Prima biserica (cca. 1500), dar si cea de a doua (cca. 1560) au fost distruse.

Astazi, complexul Radu Voda este compus din Biserica, Turnul clopotnita, Seminarul Teologic, Ruinele Palatului Domnesc. Asezamantul a trecut prin grele incercari: a fost puternic avariat in timpul retragerii lui Sinan Pasa. Dupa ce a fost inchinat calugarilor greci, acestia au luat, la plecare, toate odoarele si obiectele de pret ale manastirii. Iar in 1875, Titu Maiorescu, in calitate de ministru al Cultelor, dispune demolarea incintei, zidurile fiind pur si simplu aruncate in aer. Turnul clopotnita este cel mai inalt din Bucuresti (cca. 25 de metri).

Este de remarcat arhitectura deosebita a Bisericii Radu Voda, cu ziduri exterioare groase de 1,5 metri, cu o frumoasa si sobra decoratie, catapeteasma, dar si pictura complet refacuta de parintele arhimandrit Sofian Boghiu. In pronaos se pastreaza pictura lui Gh. Tattarescu. Tot aici, intr-o frumoasa racla se gasesc parti din Sfintele Moaste ale Sfantului Nectarie Taumaturgul.