Manastirea Ramet

Adresa: Valea Manastirii nr. 24
Localitatea: Ramet
Judetul: Alba
Zona: Transilvania
Telefoane: 0258 880770

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Situata la aproximativ 36 km nord-vest de Alba-Iulia, Manastirea Ramet este printre cele mai vechi asezaminte monahale ortodoxe, fiind intemeiata inca din prima jumatate a secolului al XIII-lea. Toponimul Ramet (derivat de la eremit = pustnic) permite asimilarea ipotezei ca manastirea ar fi fost intemeiata de calugarii retrasi in sihastrie la adapostul stancilor sapate de apa Geoagiului in versantii muntelui Trascau.

Pictura mesterului popular Mihu din Crisul Alb (conform inscriptiei din anul 1376) se evidentiaza prin calitatile artistice: simtul culorilor, varietatea fizionomiilor si precizia graficei.

Muzeul manastirii a fost infiintat in anul 1968 prin stradania parintelui Dometie Manolache, duhovnicul manastirii si a monahiei Eudoxia Manolache, sora dansului, care reusesc sa adune o colectie impresionanta de icoane pe lemn, pe sticla, carte veche si tot acum se amenajeaza si o camera de etnografie. Expozitia pune in valoare icoane pe sticla si lemn, numismatica, carte veche, obiecte si vesminte de cult.