Manastirea Razboieni

Localitatea: Razboieni
Judetul: Neamt
Zona: Moldova

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Manastirea Razboieni, ctitorie a lui Stefan cel Mare, ridicata la doua decenii dupa batalia de la Valea Alba respectiv in anul 1496. De-a lungul celor cinci veacuri de existenta ea a suferit multiple interventii, dar in anii 1975 – 1977 in urma lucrarilor de restaurare care au indepartat pridvorul de la intrare, turlele ridicate in secolul al XIX-lea si alte adaosuri, ea a revenit la infatisarea initiala. Materialul folosit la ridicarea manastirii este piatra cioplita. Asa cum este cunoscuta astazi, ea este o zidire asemanatoare cu ctitoriile de la Piatra Neamt si Borzesti.

Pe peretele dinspre sud, in dreapta usii se afla pisania scrisa in slavona, dupa dorinta lui Stefan, in care se descrie, pe scurt, marea batalie din 1476. Biserica Razboieni apartine stilului gotic, inbinat cu elemente moldovenesti, stil denumit mixt, fara turle si fara abside laterale, cu o serie de cupole dispuse in fila si prinse sub un singur acoperis care este unitar, in patru ape, cu pante repezi si streasina larga. In interior se respecta impartirea traditionala: pronaos, naos si altar.

Exteriorul este impodobit cu doua siruri de ocnite sub cornisa, nu are sanuri laterale iar absida altarului este de forma poligonala, fiind acoperita de noua firide alungite. Ornamentatia exterioara cuprinde caramizi smaltuite si discuri policrome cu bumbi, iar portalul de la intrare prezinta o alternanta de toruri si cavete imbinate in arc frant, cu baze poligonale ornamentale. Pronaosul este acoperit cu doua calote sferice sustinute printr-un arc dublu, iar cupola naosului apasa direct pe patru arce piezise. In ansamblu, intregul sistem de boltire al monumentului se remarca prin unitate si eleganta.