Manastirea Sf. Ana – Orsova

Adresa: Str. Pamfil Seicaru
Localitatea: Orsova
Judetul: Mehedinti
Zona: Oltenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Manastirea Sf. Ana se afla pe Dealu Mosului, un loc care ofera un peisaj unic dominand orasul Orsova si imprejurimile. Manastirea a fost fondata de jurnalistul Pamfil Seicaru care luptand aici ca sublocotenent in Primul Razboi Mondial, a dorit sa-si exprime recunostinta о n fata lui Dumnezeu fiinca ramasese in viata dupa ce fusese ingropat aici de explozia unei bombe. Pentru faptele sale de curaj, lui pamfil Seicaru i s-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”.

Manastirea a fost construita in stilul bisericilor traditionale din lemn, intre anii 1936-1939, Biserica se afla in centrul manastirii, complexul de chilii pentru maici fiind de o parte si de alta. Picturile interioare au fost sterge in timpul perioadei comuniste, pastrandu-se doar picturile din turn.

In timpul regimului comunist, manastirea a fost pe rand sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza si tabara pentru copii, biserica fiind transformata pentru o perioada intr-un bar apoi intr-o receptie de motel. О n apropiere a fost construit un restaurant, cladire care a trecut о n administrarea manastirii in anul 1993.

Sfintirea manastirii a avut loc pe 2 decembrie 1990, si a fost infaptuita de episcopul Damaschin Severineanu. Intre anii 1993-1997 au fost efectuate lucrari vaste de restaurare, fiind restaurate picturile murale si iconostasul care au fost sfintite de sfintenia sa Nestor Vornicescu о n anul 1999.

In anul 1995 a fost inaugurat muzeul manastirii, dedicat fondatorului sau, Pamfil Seicaru, iar in anul 1996 a fost terminata constructia turnului cu clopot.