Manastirea Sf. Maria Radna – Lipova

Localitatea: Lipova
Judetul: Arad
Zona: Crisana
Telefoane: 723020144

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Inceputurile manastirii dateaza din jurul anului 1551, fiind intemeiata de calugarii franciscani veniti din Bosnia. A fost construita in etapa dintre 1727 si 1826, predominand elementele in stil baroc.

Prima biserica a fost inaltata aici la 1520, intr-o perioada cand la sud de Mures, in Banat, domneau turcii. Acestia au atacat in repetate randuri asezarea, iar biserica a trebuit reconstruita de multe ori. La invazia turceasca asupra Lipovei, din 1695, biserica de la Radna a fost arsa din temelii, insa icoana Maicii Domnului a ramas intacta. Icoana era de origine italiana.

Dupa ce turcii au fost alungati din Banat, o noua biserica a fost construita. Actuala biserica, inceputa in 1752 si terminata integral in 1782, este dominata atat in interior, cat si in exterior de stilul baroc. In 1911 ambele turnuri ale bisericii au fost inaltate cu 31 m in actuala forma. Cladirile si anexele care tin de manastire s-au construit in mai multe etape, intre secolele XVII-XIII.

In interior se remarca altarul principal din marmora de Carrara, pe care este asezata icoana Sf. Maria, o lucrare in stilul Renasterii tarzii (sec. XVII). In spatele altarului se ridica un urias tablou al „bunei vestiri” de I. Roskovics (1891). In nava se gasesc opt altare in stil baroc, datand din secolul al XVII-lea.