Manastirea Snagov

Localitatea: Snagov
Judetul: Ilfov
Zona: Muntenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00)

Manastirea Snagov, din care si astazi a mai ramas o biserica, era situata pe insula de pe lacul Snagov, situat doar la cativa kilometri nord fata de Bucuresti.

Manastirea si-a dobandit faima de cand se crede ca Vlad Tepes a fost inmormantat aici. Legenda spune ca dupa lupta pe care a avut-o cu turcii si cu Danestii in 1476, lupta in urma careia a murit, Vlad Tepes a fost luat in ascuns de catre calugarii de la manastire si inmormantat crestineste, insa fara fast prea mare, in incinta uneia dintre biserici. Cum am spus, totul s-ar fi petrecut pe ascuns, de frica noului domnitor, care facea parte din familia Danestilor. Desigur, ipoteza a fost cercetata si morminte desfacute, insa nimic nu este cert. In pronaosul uneia dintre biserici s-a gasit un mormant, a carui piatra funerara fusese indepartata. In sicriul putrezit s-au gasit osemintele unui barbat, acoperite de straie scumpe, care putea fi Vlad Tepes. Dar in graba si fereala in care a fost inmormantat, sa fi fost inhumat cu haine atat de bogate ? Acolo sa fi odihnit Vlad Tepes ? Cu siguranta, arheologia ne va da un raspuns cat de curand, insa, deocamdata, misterul pluteste asupra acestui raspuns.

In trecut, manastirea era foarte mare si detinea multe proprietati, fiind chiar protejata a familiei Draculestilor. Se crede ca a fost ctitorita de catre Mircea cel Batran, bunicul lui Vlad Tepes, sau de catre unul din boieri de la Curtea sa. Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes a donat manastirii mult pamant, iar Radu cel Frumos, fratele lui Tepes, i-a daruit trei sate: Vadul Parvului, Calugareni si Stroiesti. In timpul domniei lui Tepes era cea mai mare si mai bogata manastire si se credea ca adapostea bogatiile domnului romin.

Dupa moartea lui Tepes, a ramas un seif pentru averile statului si a reprezentat un centru cultural, intrucat aici, ca si in alte manastiri medievale, au fost tiparite unele dintre primele carti.

Astazi, cum am spus, din manastire a ramas doar o singura biserica si cateva ziduri, iar arheologii cerceteaza locul pentru a elucida misterul mormantului lui Vlad Tepes.