Manastirea Trei Ierarhi – Iasi

Localitatea: Iasi
Judetul: Iasi
Zona: Moldova

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

A devenit celebra prin extraordinara dantelarie in piatra care ii impodobeste fatadele, de la temelie pana in varful turlelor. Pot fi numarate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta. Elemente de arhitectura occidentala (gotica, renascentista) se combina cu cele orientale, de inspiratie armeana, georgiana, persana, araba sau otomana, intr-o conceptie cu totul indrazneata, al carei rezultat este totusi un ansamblu armonios.

Decorul exuberant face insa ca biserica sa semene cu un chivot – sau cu o caseta pentru moaste – de proportii arhitectonice, conceputa special pentru a adaposti moastele Sfintei Cuvioase Parascheva (1641). La restaurarea de dupa 1882, fresca originala a fost decapata, mai multe fragmente pastrandu-se astazi in muzeul manastirii. In interiorul bisericii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: Tudosca, prima sotie a lui Vasile Lupu, si Stefan-voda, fiul lor; Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).

Manastirea Trei Ierarhi a fost inchinata de Vasile Lupu celor 20 de manastiri de la Muntele Athos. Langa biserica se afla Sala Gotica ce adaposteste un muzeu de arta religioasa, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria manastirii Trei Ierarhi. In turnul portii (astazi disparut), care servea drept clopotnita, Vasile Lupu instalase un mare orologiu, primul ceas de folosinta publica din Moldova (1654). In timpul restaurarii de dupa 1882, intregul mecanism a fost demontat si transportat in Franta, unde a si ramas.