Mausoleul Marasesti

Localitatea: Marasesti
Judetul: Vrancea
Zona: Moldova
Pagina web: http://www.muzeulvrancei.ro/

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat dupaplanurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu (castigatori ai concursului de proiecte si premiati cu 40.000 de lei aur) intre anii 1923-1938 si a fost inaugurat in mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938. Basoreliefurile „Cupolei Gloriei” au fost realizate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea si ilustreazadiverse momente ale luptelor de la Marasesti. Eduard Saulescu a executat pictura interioara.

Mausoleul a fost ridicat pe locul in care, in vara anului 1917, s-au desfasurat luptele de la Marasesti, soldate cu victoria trupelor romane. In confruntarile de la Marasesti au pierit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani. Actualmente mausoleul adaposteste 5073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare.

In anul 1938, cu prilejul inaugurarii, a fost emisao medalie jubiliara, cu diametrul de 60 mm, in trei variante: aur, argint si bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (in dreapta) si Carol al II-lea (in stanga), fatain fata, iar in mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului Romaniei. Pe revers, in mijloc, este infatisat Mausoleul Eroilor de la Marasesti.