Muntii Macin

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Muntii Macin sunt situati in sud-estul Romaniei, in partea de nord-vest a Dobrogei si a judetului Tulcea, intre Valea Dunarii, Valea Luncavitei si Inseuarea Cerna-Horia. Accesul partea de vest si sud-vest se face de pe drumul national 22D, intre localitatile Macin si Horia. La nord se afla drumul national 22, intre localitatile Macin-Jijila-Luncavita. Drumul judetean dintre comunele Horia si Luncavita permite accesul in estul si nord-estul parcului. Muntii sunt formati din doua culmi principale si una secundara.

Muntii Macinului sunt cei mai vechi din Romania formati in timpul orogenezei hercinice, care a avut loc in urma cu 300-400 milioane de ani. Relieful este foarte accidentat in partea de nord-vest a muntelui. Altitudinea variaza intre 7 m si 467 m. Se remarca Culmea Macinului si Culmea Pricopanului. Culmea Macinului este culmea principala a Muntilor Macin fiind in mare parte acoperita de padure. Altitudinea maxima este Varful Tutuiatu cu 467 m.

Culmea Pricopanului reprezinta un lant secundar al Muntilor Macin avand un relief de tip alpin, cu creste stancoase, ascutite si pereti abrupti, ce ating altitudinea maxima Varful Sulucu cu 370 m. Terenurile sunt neproductive avand flora stepica, cu vai si izvoare, insotite de mici cascade. Rocile reprezentative sunt o sinteza a principalelor perioade geologice. Sunt prezente calcare si cuartite. Granitele gnaisice sunt reprezentative in sud si est, rocile cristaline in sud-est, iar cele metamorfice si eruptive in nord. Depozitele loessoide sunt prezente pe platouri la altitudini mici si pe vai.

Unul dintre principalele puncte de atractie este valoarea ecologica remarcabila a acestor munti si prezenta multor specii floristice. In aceasta regiune exista aproximativ 1900 specii de plante reprezentand peste 19% din flora Europeana, numarul acestora fiind comparabil cu flora bogata a insulelor Creta si Corsica. Macin si imprejurimile lor sunt singurele zone din Romania unde inca mai exista suprafete importante de vegetatie naturala de stepa care nu se gaste in alte parti ale Romaniei sau altundeva in Balcani. Sunt incluse aici 27 de specii si subspecii de plante endemice (Campanula romanica, Corydalis solida ssp slivenensis, Euphorbia nicaeensis ssp cadrilateri, Moehringia grisebachii, M. Jankae, Silene cserei).

Lista faunei Muntilor Macin include in jur de 2000 de specii de nevertebrate ( aproximativ 1000 de specii de fluturi au fost reconfirmate in anul 2000, ca fiind prezente), 7 specii de amfibieni, 11 specii de reptile (Testudo graeca, Ablepharus kitaibelii, Lacerta trilineata, Elaphe quatorlineata, Vipera ammodytes), si cel putin 187 de specii de pasari (Anser erythropus, Aquila clanga, Aquila pomarina, Crex crex, Hieraaetus fasciatus, Pernis apivorus, Neophron percnopterus, etc), si 40 de specii de mamifere.