Muzeul de Arheologie si Arta Religioasa Gheorghe Petre – Baile Govora

Adresa: Str. T. Vladimirescu nr. 102
Localitatea: Baile Govora
Judetul: Valcea
Zona: Oltenia
Telefoane: 0250 738 121

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Din anul 1973, in cadrul institutiilor cultural – educative ale judetului Valcea, funtioneaza Muzeul din Baile Govora. Fondul muzeistic il constituie „Colectia de arheologie carte si arta veche romaneasca a preotului Gheorghe Petre – Govora”, care timp de peste trei decenii a cercetat plaiurile valcene si a adunat un bogat si interesant material arheologic, numismatic, obiecte de arta si carte veche romaneasca.

In aceasta actiune se oglindeste pasiunea si priceperea unui intelectual patriot, depozitar si fructificator stiintific al unor vestigii documentare ale trecutului nostru. In sprijinul acestei actiuni, autoritatile judetene si locale au pus la dispozitia noului lacas de cultura, o casa in centrul statiunii.

Parterul cladirii, compus din patru camere, este rezervat arheologiei, iar etajul contine expozitia de carte veche romaneasca, icoane pictate pe lemn si sticla din secolele XVII-XIX si obiecte de arta crestina.

Colectia de arheologie contine peste 4000 de piese, incepand cu perioada preglaciara reprezentata prin exponate fosile de mamut, ursus arctes si ursus spaeleos din paleoliticul superior, epoca neolitica, perioada de tranzitie spre bronz, inceputul si epoca bronzului clasic, prima si a doua epoca a fierului, precum si un bogat material arheologic ce documenteaza formarea, continuitatea si prezente poporului roman in hotarele lui firesti.