Muzeul de arta populara Dr. Nicolae Minovici – Bucuresti

Adresa: str. Nicolae Minovici 3, sector 1
Localitatea: Bucuresti
Zona: Muntenia
Pagina web: http://www.minovici.ro/

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Nicolae Minovici a fost printre altele un pasionat colectionar de obiecte de arta si in mod special de arta populara din spatiul romanesc. Muzeul de Arta Populara „Doctor Nicolae Minovici” a fost deschis in 1916 ca primul muzeu de Arta Nationala din Bucuresti. Cladirea a fost ridicata special pentru a adaposti colectia de arta populara si arta moderna a doctorului Nicolae Minovici.

Construita in in 1905, dupa planurile arhitectului Cristofi Cerchez in stilul unei cule oltenesti (cladiri particulare fortificate din Valahia sec XVII-XVIII), vila Dr. Nicolae Minovici, pastreaza o impresionanata decoratie in piatra datorata sculptorului german Wilhelm August von Beckev.

Retras din Bucuresti in anii 1917-1918, Nicolae Minovici va gasi vila pradata la intoarcerea sa in Capitala, in decembrie 1918. Unele surse sustin ca actul a fost savarsit de trupele germane in timpul ocupatiei, care isi stabilisera cantonamentul in vila; insa alte surse sutin ca, de fapt, jaful a fost comis de romani.

Colectia a fost imbogatita treptat cu noi achizitii si a fost donata de doctor Primariei Bucurestilor in 1937 impreuna cu vila sa in stil popular romanesc. Colectia de arta populara cuprindea costume din zonele Suceava, Vlasca si Arges, scoarte oltenesti cu motive florale si zoomorfe, ceramica din diverse centre (Horezu, Binis, Fagaras), piese de mobilier popular si obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, oua incondeiate, o colectie de icoane taranesti pe lemn si sticla, provenite din Transilvania (secolele XVII-XVIII).

Astazi Muzeul „Dr. N. Minovici”, mai cunoscut sub denumirea de „Vila cu clopotei”, se afla intr-o stare de degradare accentuata.