Muzeul de etnografie – Sighetu Marmatiei

Adresa: Str. Bogdan Vodă, nr. 1
Localitatea: Sighetu Marmatiei
Judetul: Maramures
Zona: Maramures
Telefoane: 0262 311521
E-mail: muzeulmaramuresului@yahoo.com
Pagina web: http://www.muzeulmaramuresului.ro/

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Muzeul de etnografie este situat pe Dealul Doboies, la iesirea din municipiu spre Vadu Izei, la 3 kilometri de centrul municipiului, la aproximativ 500 metri de DN18, drum de acces spre văile Izei şi Marei. Aici sunt restaurate si conservate printre cele mai valoroase monumente de arhitectura populara din Romania.

Aşa cum arată astăzi, creează impresia unui sat cu specific zonal care a evoluat de la cel de tip „răsfirat” şi „risipit” prin „roirea” nucleelor iniţiale, la unul de tip „adunat”. Uliţe drepte (principale) şi întortocheate, poteci şi „prilazuri” alcătuiesc structura intimă a aşezării şi converg spre un promotoriu pe care, ca în toate satele maramureşene, este aşezată biserica.

Biserica este cea mai veche construcţie conservată în muzeu, fiind adusă din localitatea Onceşti, datată din secolul al XVI-lea. A fost transferată la Onceşti din satul Criciova de pe Valea Talaborului (Maramureşului din dreapta Tisei), fiind donată de cricioveni credincioşilor din Onceşti.

Biserica a fost repictată în anul 1802. În biserică s-au păstrat icoanele „Sfântul Nicolae” şi „Apostolul Petru”, pictate în anul 1639 şi uşile împărăteşti pictate. Într-un medalion o inscripţie consemnează anul 1621.

În cadrul satului-muzeu, casele şi gospodăriile au fost grupate pe principalele subzone ale Maramureşului istoric (Cosău – Mara şi Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vişeu – Borşa, subzona Tisei şi a bazinului Ruscova).