Muzeul de icoane si carte veche Episcopul Gavril – Barsana

Localitatea: Barsana
Judetul: Maramures
Zona: Maramures
Telefoane: 026 331 101

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Muzeul este amplasat in partea de sud-est a incintei manastirii, in imediata vecinatate a turnului-clopotnita.

Muzeul este o constructie structurata pe trei nivele: demisol, parter si etaj. Nivelul demisolului si parterul sunt construite pe o structura de pereti din caramida si samburi de beton armat, iar etajul este construit din lemn. Interiorul este dominat de un spatiu liber desfasurat pe toata inaltimea cladirii.

Proiectul rezolva functional spatii de expunere pentru icoane si vitrine cu carti vechi, la parter, dar si ateliere unde maicile desavarsesc arta tesutului, cea a pictarii icoanelor pe diferite suporturi, la demisol, iar la etaj sunt gazduite exponate cu caracter etnografic.

La etaj spatiile destinate exponatelor sunt legate printr-un coridor tip „satra”. Toate aceste spatii sunt astfel construite incat sa avem imaginea unei case taranesti maramuresene, mobilierul si tamplaria fiind de inspiratie locala. Tot aici a fost prevazut un loc de „zabava” si meditatie, foisorul, element caracteristic arhitecturii romanesti.

Accesul la etaj si demisol se face pe doua scari dispuse simetric astfel incat sa se poata realiza un circuit de vizitare. Muzeul manastirii are o expozitie permanenta de manuscrise si carti de patrimoniu din secolele XVI-XIX, icoane vechi si o bogata colectie de obiecte de arta populara locala.