Muzeul Militar – Oradea

Adresa: Strada Armatei Romane 24
Localitatea: Oradea
Judetul: Bihor
Zona: Crisana
Telefoane: 0259 433140

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Muzeul Militar National din Oradea se afla intr-o cladire in stil neoclasic de pe strada Armatei Romane. Edificiul a fost construit in 1895 pentru armata austro-ungara.

Istoria acestui muzeu debuteaza la 26 decembrie 1971, cand se inaugureaza „punctul muzeistic militar Oradea”, acesta fiind eufemismul oficial folosit pentru a denumi acest muzeu de dimensiuni mult mai reduse pe atunci. Festivitatea de inaugurare a muzeului trebuia sa aiba loc pe data de 25 octombrie 1971, dar, din motive necunoscute in prezent, s-a amanat cu doua luni. Astfel, la 26 decembrie 1971, in prezenta reprezentantilor de partid si de stat locali de atunci, a cadrelor militare si a militarilor in termen din unitatile garnizoanei locale, precum si a numerosi veterani de razboi, s-a inaugurat „punctul muzeistic militar Oradea”.

Patrimoniul muzeului este alcatuit din documentele si obiecte donate de veterani ai Diviziei 11 Infanterie (fosta Divizie 11 Mecanizata din Oradea) si de familiile acestora, precum si din exponate aduse de la Muzeul Militar Central (actualul Muzeu Militar National ‘Regele Ferdinand I’ din Bucuresti).