Muzeul National de Istorie a Romaniei – Bucuresti

Adresa: Calea Victoriei nr.12
Localitatea: Bucuresti
Zona: Muntenia
Telefoane: 021 3158207
E-mail: relatiipublice@mnir.ro
Pagina web: http://www.mnir.ro/

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Muzeul National de Istorie a Romaniei – institutie reprezentativa pentru cultura romaneasca, depozitar al celor mai valoroase obiecte ale patrimoniului istoric, a fost inaugurat in anul 1972 si a fost rodul eforturilor unor cunoscuti profesori universitari, cercetatori si muzeografi. Ideea infiintarii unui Muzeu National dateaza inca din secolul trecut, atunci cand, in anul 1834, a luat fiinta, in cadrul colegiului Sf. Sava din Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala si Antichitati, prin donarea de catre vornicul Mihail Ghica a colectiei sale de antichitati.

Muzeul National de Istorie a Romaniei este adapostit in cladirea fostei Poste Centrale, monument istoric de secol XIX (construita intre anii 1894-1900 pe ruinele unui han distrus de incendiu la 1847) realizat in stil neoclasic de arhitectul Alexandru Savulescu.

Aflat in prezent intr-un vast proces de consolidare si reorganizare, muzeul ofera publicului doua expozitii de baza –Tezaurul Istoric si Lapidarium (incluzand si copia Columnei lui Traian).
In sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3. 000 de piese din aur si pietre pretioase evocand etape importante, evenimente si personalitati din trecutul si civilizatia acestei tari.
Fascinatia aurului este o realitate prezenta in intreaga istorie a umanitatii. De peste 7. 000 de ani oamenii l-au folosit si tezaurizat, atrasi fiind de mirajul frumusetii si valorii sale.
Printre cele mai reprezentative obiecte din tezaur se pot aminti: cele mai vechi obiecte din aur prelucrate pe teritoriul tarii noastre (mileniul V i. Hr. ), tezaure de podoabe si insemne de autoritate apartinand tracilor nordici (mileniul II i. Hr. ) si regilor geto-daci (secolele V-III i. Hr. ), marturii in aur ale convietuirii dacilor cu romanii (secolele II-IV d. Hr. ), tezaure din vremea migratiilor, intre care celebrul tezaur de la Pietroasa, Buzau, numit si „Closca cu puii de aur” (secolul V), orfevrarie princiara si ecleziastica medievala din Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca (secolele XIII-XVIII), obiecte personale ale suveranilor Romaniei moderne, insemne regale si piese marcand evenimente istorice importante –cucerirea independentei de stat 1877-1878, realizarea statului national unitar roman in 1918, bijuterii de aur, platina, cu pietre pretioase si semipretioase (secolele XIX-XX).

Parcurgand sala Tezaurului vizitatorii fac cunostinta cu o maniera deosebita de evocare a istoriei –scrisa in aur si pietre scumpe, in care fiecare obiect are o identitate proprie, adeseori si o poveste fascinanta, derulata din momentul in care metalul a devenit artefact, pana in momentul expunerii lui intr-o vitrina.

Expozitia Lapidarium este amenajata intr-o sala special construita, cu doua nivele. La nivelul inferior se afla expusa copia Columnei lui Traian, iar la cel superior diferite piese din piatra antice si medievale, desfasurate in ordine cronologica.

Columna lui Traian prezinta o banda in spirala de 200 metri, dispusa oblic pe fusul coloanei, fiind cea mai mare sculptura in relief din toata antichitatea. Pe reliefurile columnei, realizata de arhitectul Apolodor din Damasc, sunt reprezentate scene infatisand cele doua razboaie daco-romane din anii 101-102, 105-106 d. Hr. , dominand scenele de lupta sau cele in care imparatul Traian se adreseaza armatei, scene in numar de 154.

Columna este un important monument comemorativ si funerar (in antichitate a adapostit urna de aur a imparatului Traian), dar si un important document istoric prin prezentarea desfasurarii celor doua razboaie daco-romane, in conditiile in care majoritatea scrierilor antice despre aceste razboaie s-au pierdut, inclusiv lucrarea imparatului Traian „Dacica”, despre care se spune ca ar fi folosit ca model pentru sculptarea columnei.

La nivelul superior sunt expuse piese antice si medievale din marmura, calcar, gresie, descoperite pe teritoriul Romaniei, care se incadreaza cronologic intre secolul IV i. Hr. si secolul XVIII. Piesele sunt ordonate cronologic sunt grupate pe categorii: decrete, monumente funerare, votive, onorifice, statui, piese arhitectonice grecesti si romane, romano-bizantine, plastica funerara si decorativa medievala, apartinand stilurilor romanic, gotic tarziu, renasterii transilvanene sau stilului brancovenesc.
Muzeul National de Istorie a Romaniei ofera vizitatorilor o ilustrare pe viu a istoriei Romaniei prin intermediul celor mai valoroase piese ale patrimoniului national, intr-o desfasurare logica si armonioasa.