Muzeul National Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida – Bucuresti

Adresa: Candiano Popescu nr. 2
Localitatea: Bucuresti
Zona: Muntenia
Telefoane: 021 3367777, 021 3369390

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Muzeul a fost infiintat de prof. ing. Dimitrie Leonida in anul 1909. Dimitrie Leonida (1883 – 1965), specialist in energetica, profesor universitar, a inceput prin a achizitiona piese valoroase privind introducerea tehnicii in Bucurestiul veacului trecut. Cea mai mare parte a colectiei, fondul de carte si fotografii i se datoreaza. Cladirea muzeului, situata in Parcul Carol, a facut parte din complexul expozitional ridicat la inceputul secolului.

Muzeul dispune de peste 6. 500 de piese din domeniile: mecanica;electricitate;chimie;energie nucleara;magnetism;minerit;industria petrolului;energetica;electro-tehnica;caldura;iluminat;cinema;telecomunicatii;masini de calculat;hidraulica;aerospatiale;tipografie si masini de scris;motoare si masini industriale;transporturi terestre;biblioteca (25. 000 volume de stiinta si tehnica).

Intre exponate se remarca masini si aparate in stare de functionare: masina cu aburi de 8 CP (1888), doua generatoare electrice din 1882, suflanta de aer de la furnalul din Hunedoara, fabricata in 1883, un motor electric de la prima linie de tramvai din Bucuresti, pusa in functiune in 1894, motorul de la primul submarin al marinei romane „Delfinul“si altele. In muzeu exista piese de mare valoare documentara, ilustrand spiritul inventiv al poporului roman, printre care: moara de apa cu „facaie (precursoare a turbinelor Pelton), macazul cu ac si inima de lemn, imaginat pe la 1600 de minerii de la Brad, primul automobil aerodinamic din lume, conceput de inginerul roman A. Persu, diferite utilaje fabricate de uzinele romanesti, un cilindru din instalatia morii cu abur Assan din 1853, prima moara cu aburi din Romania, dinamurile utilizate pentru iluminarea Cismigiului, a Palatului regal si a Teatrului National etc. Muzeul dispune de peste 10. 000 de fotografii.