Palatul Brancovenesc – Mogosoaia

Adresa: Strada Valea Parcului nr. 1
Localitatea: Mogosoaia
Judetul: Ilfov
Zona: Muntenia
Telefoane: 021 350 66 19, 021 350 66 20
E-mail: office@palatebrancovenesti.ro
Pagina web: http://palatebrancovenesti.ro/

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

La 14 kilometri de Bucuresti, in mijlocul unui parc se afla palatul ridicat in 1698 din ordinul domnitorului Constantin Brancoveanu. In 1860, cladirea a fost restaurata si consolidata.

Inconjurat de o curte imensa, palatul cuprinde o pivnita cu bolte, parterul, unde se gasesc mai multe incaperi, si etajul unde se afla apartamentele princiare. Fatada, influentata de stilul arhitectonic venetian, este dominata de balconul, arcadele si coloanele specifice artei Brancovenesti. Din 1957, palatul a devenit Muzeul Brancovenesc, cu valoroase expozitii de pictura, sculpturi in lemn si piatra, carti rare si manuscrise foarte vechi.

Prima atestare a Mogosoaiei dateaza inca din 24 aprilie 1598. Incepand cu anul 1681, Constantin Brancoveanu cumpara succesiv arii de pamant si locuinte din localitate. In 1702, Constantin Bracoveanu a dispus construirea unei cladiri mari si frumoase avand ca premize fosta locuinta de pe malul lacului. Era destinata fiilui sau Stefan si copia stilul unui alt palat valah construit de el la Potlogi.

Palatul Brancoveanu este un monument arhitectonic care combina caracteristicile decorative valahe si bizantine cu trasaturi caracteristice renasterii iteliene. La subsol se afla o pivnita care are tavanul format din patru domuri semi-sferice dispuse in jurul unui stalp central. La parter se afla cateva camere cu aspect modest si alte spatii de locuit destinate servitorilor.

Apartametele familiei princiare ca si holurile de receptie a oaspetilor de seama se afla la primul etaj. Scarile exterioare conduc din curtea principala intr-un balcon
aparte plasat in mijlocul fatadei principale. Atat balconul cat si camerele de la primul etaj au fost initial impodobite cu stucatura orientala si picturi murale reprezentand atat membri ai familiei princiare cat si scene istorice. Pe fatada care da inspre lac se afla o logie minunata de inspiratie venetiana, cu trei arcade. Incrustratiile bogate reunesc elemente stilistice caracteristice atat renasterii cat si barocului.