Pestera Cetatile Ponorului, Muntii Apuseni

Zona: Muntii Apuseni

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Pestera Cetățile Ponorului este situata pe platoul carstic Padiș la capătul aval al Văii Cetăților, la 950 m altitudine. Se poate ajunge de la Padiș pe marcajul punct albastru (2 ore de mers) și șoseaua forestieră care se desface din șoseaua Pietroasa — Padiș.

La Cetățile Ponorului se poate ajunge și din centrul stațiunii turistice Arieșeni, urmând drumul comunal până în satul Cobleș, iar de acolo marcajul cu triunghi roșu. Cei 10 kilometri până în satul Cobleș se pot parcurge cu autoturismul, iar apoi pe jos.

Pestera Cetatile Ponorului este fara indoiala cea mai grandioasa formatiune carstica din Romania. Ea au fost menționata pentru prima data în 1886 de către Nagy Sandor. Cetatile Ponorului constau in 3 circuri mari de stanci asezae intr-o depresiune de 300 m adancime si mai mult de 1 km in diametru la nivelul cel mai de sus. Cununa de munti ce inconjoara si inchid depresiunea este taiata doar intr-un singur loc de Valea Cetatilor.

Cetatile Ponorului au fost declarate rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii si trecand in custodia Academiei Romane.