Platoul Meledic – Manzalesti

Localitatea: Manzalesti
Judetul: Buzau
Zona: Muntenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

In Subcarpatii de Curbura, in bazinul superior al raului Slanic (afluent al raului Buzau), intre raul Slanic (S), paraul Jgheab (E), paraul Meledic (N) si paraul Sarat (V) Platoul Meledic este situat la 600 m altitudine fiind constituit din argile si gresii de cuvertura pe melasa miecena salmastra a unui masiv de sare, inconjurata de formatia de gresii si sisturi argiloase.

Formarea lacurilor a trecut prin trei faze: infiltrarea apei prin brecia sarii, scufundarea platoului cu fundul lacului si stabilirea legaturii cu reteaua hidrografica;in faza trei, in lipsa vegetatiei reglatoare a regimului hidric si fixarea de sol pe versantii lacurilor, datorita precipitatiilor a avut loc transport de material aluvionar care a impermeabilizat fundul lacului inrerupand legatura cu masivul de sare.

Aportul din pluvial si lipsa contactului cu masivul de sare (pe care s-a format aceste lacuri) a determinat indulcirea apei si implicit schimbarea vegetatiei.

Pesterile de sare de la Manzalesti constituie o salba cuprinzand: pestera din platoul Meledic (cea mai importanta), pesterile din bazinul Jgheabului, reunind 35 mari cavitati dintre care 26 in platoul Meledic si 9 in bazinul Jgheabului.

Pesterile prezinta o diversitate de forme insotita de o policromie fascinanta cuprinzand alb imaculat, galben, roz, rosu, maro, cenusiu.

Stalactitele ajng pana la 1,5 m lungime cu grosimi de 30cm, la baza, adesea schimbandu-si pozitia de la verticala la varfuri in linie franta (stalactite aberante).

Stalagmitele sunt reduse avand cativa cm inaltime si cca. 8cm diametru la baza.

Anemolitele sunt lungi de cca. 1 m cu diametre mici.

Valoarea stiintifica este completata de existenta in zona a broastei testoase si a scorpionului intr-un regim de clima blanda. Versantii platoului Meledic au canioane adanci de 5-6 m cu latimi de 0,5 – 3 m si rupturi de panta de 2 m.

Un loc superb, perfect pentru cei care vor sa se relaxeze. O zona foarte linistita. Este un motel si casute de camping care pot fi inchiriate.