Rezervatia Mulinologica Eftimie Murgu

Adresa: Valea Rudariei
Localitatea: Eftimie Murgu
Judetul: Caras-Severin

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Rezervatia Mulinologica Eftimie Murgu este cel mai mare parc mulinologic din sud estul Europei situat de-a lungul cursului Rudãriei, pe ambele maluri, atât în interiorul cât si în afara satului Eftimie Murgu. Ansamblu este alcãtuit din 22 de mori de apa cu roata orizontalã, constructii din lemn de dimensiuni reduse, utilizate pentru necesitãþile de mãcinare de cereale ale comunitatii.

Morile sunt în proprietatea comunitatii fiind fiecare construite si apoi exploatate si întretinute, în sistem asociativ, de mai multe familii care îsi pastreaza si azi calitatea de randasi (dupa rândul cuvenit la macinarea grânelor în cursul fiecarei saptamani).

Întrucât necesitatile de macinare ale comunitatii sunt mult scazute fata de capacitatea celor 22 mori, se încearca adaptarea sistemului de exploatare descris si utilizarea morilor prin rotatie, fapt ce contribuie implicit la întretinerea lor.

În momentul de faaa la Eftimie Murgu sunt 22 de mori (initial erau circa 40) însirate de-a lungul a aproximativ 3 kilometri de râu, restaurate în perioada septembrie 2000 – februarie 2001 de catre Complexul Muzeal National ASTRA din Sibiu.