Salina – Praid

Localitatea: Praid
Judetul: Harghita
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00)

Una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa este Salina Praid ale carei inceputuri istorice dateaza din epoca romana. Salina Praid este situata in jud. Harghita, la 6 km de statiunea Sovata.

Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mmHg.

Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Aici s-au amenajat sanatorii subterane, tratamentul subteran, a inceput prin anii 1960, in mina Gh. Doja. In 1980, baza de tratament a fost mutata la „orizontul 50”, care se afla la o adancime de 120m de la suprafata avand o latime de 20m, inaltime de 14m si lungime de mai multe sute de metri. Pe o distanta de 1250m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei.

In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 4500-5000/zi.

Salile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, mese, banci, leagane, terenuri de joaca pentru copii, un parc de aventura, un centru de activitati creative pt copii, o capela ecumenica, un muzeu al mineritului, restaurant cu autoservire, bufet, cafenea, boutique cu souveniruri, televizoare, WiFi, acoperire retele mobile, toate acestea avand menirea de a oferi o recreere pentru bolnavii, care in mod obligatoriu trebuie sa petreaca aici zilnic pana la 4 ore.

In ceea ce priveste conditiile de agrement si distractie pentru cei sositi in comuna pentru tratament sunt reprezentate prin strandul cu apa sarata (cel mai mare din tara), posibilitati de drumetii (ex. Canionul de Sare) si diferite actiuni desfasurate in sala de spectacole, excursii, iar amatorii de trasee per-pedes pot strabate locurile pitoresti din jurul comunei.