Salina – Slanic Prahova

Adresa: Str. Salinelor
Localitatea: Slanic
Judetul: Prahova
Zona: Muntenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00)

Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova este situata la 400 m altitudine. Este inconjurata de dealuri cu paduri de stejar si livezi de pomi fructiferi. Slanicul este in primul rand cunoscut ca loc al unor importante exploatari de sare mina de aici fiind una din cele mai mari din Europa. In statiune se gasesc numeroase izvoare de ape cloruro-sodice. Unele dintre ele au format in gropile vechilor saline lacuri (Baia Baciului, Baia Verde, Baia Rosie), folosite pentru tratament balnear, dar si ca stranduri.

Statiunea beneficiaza de un climat de dealuri si coline, cu veri placute, temperatura medie a lunii iulie: 19oC si ierni relativ blande in ianuarie media temperaturii este de -3, 5C. In localitate se poate vizita Muntele de Sare si Salina Unirea unde sunt sculptate in sare busturile lui Burebista, Traian, Decebal, Eminescu si statuia lui Mihai Viteazul.

Lucrarile miniere au inceput in anul 1938, iar exploatarea sarii din aceasta mina s-a efectuat intre anii 1943-1970. Exploatarea s-a facut descendent de la tavan catre vatra in felii succesive de 2.2 metrii grosime, cu taiere orizontala la vatra si verticala la pereti, derocarea prin impuscare, iar transportul materialului rezultat s-a efectut cu vagonetii pana la put si mai departe cu colivia pana la suprafata catre instalatia de preparare si expeditie.

Mina este alcatuita din 14 camere cu profil trapezoidal avand 10 m deschidere la tavan si 32 m la talpa si o inaltime de 54 m. Diferenta de cota intre suprafata si vatra minei este de 208 m si este parcursa cu liftul in 90 de secunde. La 40 de metri in sus de la tavanul salinei Unirea incepe podeaua unei saline mai mici – mina Mihai – care nu este accesibila publicului. Spatiul excavat ocupa un volum de 2, 9 milioane metri cubi si se intinde pe o suprafata de 7.8 hectare.

Dupa 1970 mina a devenit obiectiv turistic, oferind conditii naturale de exceptie prin microclimatul sau bogat in aerosoli cu eficienta in tratamentul maladiilor respiratorii. In subteran este amenajat si un sanatoriu pentru bolnavii astmatici carora li se asigura asistenta medicala de specialitate. Una din camerele subterane gazduieste un muzeui istoric in sare, denumit de autorul ei, sculptorul Iustin Nastase, „Sala Genezei”, in care se pot admira busturile lui Traian si Decebal.

In alte camere sunt amenajate terenuri de fotbal si handbal, pista de alergari si chiar un laborator de masurari in fond de radiatii ultrascazut microBq. Aerajul miniei este natural, cu temperatura constanta in tot timpul anului de 12 grade Celsius, presiunea atmosferica este de 730 mm coloana de mercur, iar umiditatea cu minim 10% mai redusa decat la suprafata.