Satul Inlaceni

Localitatea: Inlaceni
Judetul: Harghita
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Satul Înlăceni s-a ridicat din străvechime, pe locul unde odată au fost ruinele unui castru, unde, în secolul II, a poposit vestita Legiune a XIII-a Gemina. Este un sat traditional secuiesc, pus sub un clopt de sticlã si pastrat asa. În 1993, a fost propus pentru includerea pe lista patrimoniului cultural mondial. Aici, precum în Evul Mediul, numarul ulitelor si al stradutelor mici si înguste îl depaseste pe cel al caselor.

Cei care ajung aici vor fi cu siguranta impresionati de biserica unitarianã în stil gotic, înconjurata de un zid de piatra, care se afla în centrul satului si care este unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din zona Cristurului.

Ceea ce îl face unic astăzi în lume, sunt cele 161 de case (cea mai veche ridicată în 1742), bijuterii de arhitectură rurală, construite din lemn pe fundaţii de piatră de prund, vopsite în alb şi azuriu, cu uşi pictate, presărate într-un labirint de sute de uliţe şi ulicioare, care pornesc concentric din inima localităţii spre cele patru intrări ale satului.