Satul Sfanta Elena

Localitatea: Sfanta Elena
Judetul: Caras-Severin

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Sfanta Elena (Svatá Helena) este un sat micut, cu vreo 400 de locuitori. Ca sa ajungi la el, trebuie sa urci vreo cinci kilometri pe munte, dintr-un alt sat, Coronini, situat pe malul Dunãrii.

Sfânta Elena a fost cel de-al doilea sat de cehi înființat în Banat, în anul 1824. În acea perioadă a avut loc primul val de conlonizări cu cehi proveniți din Boemia. Motivul principal pentru care cehii au fost colonizați în acest loc a fost dezvoltarea exploatărilor de lemn. Marea majoritate a cehilor au venit din regiunea „Středočeský kraj”. Ei au ridicat o biserică catolică în 1879 și una evanghelică în 1887. Între timp cea evanghelică a fost preluată de comunitatea baptistă.

Istoria recentă a satului urmează o traiectorie urmată de majoritatea satelor de cehi bănățeni: după căderea regimului Ceaușescu, o bună parte dintre locuitori au emigrat, mare parte în Cehia. Dacă în 1991 aici locuiau 800 de oameni, după aproape 10 ani, numărul lor aproape s-a înjumătățit, ajungând la numai 540 de locuitori în anul 2000 și circa 400 în prezent. Sursele principale de venit ale locuitorilor care au mai rămas sunt agricultura și munca în minele de la Moldova Nouă, un sector în continuu declin.

Multe dintre casele mari, colorate si frumoase stau goale, dar aproape nimic nu lasa sã se vada acest lucru. Satenii care nu au plecat in Cehia natala sunt insa extrem de primitori.