Sibiu

Localitatea: Sibiu
Judetul: Sibiu
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Sibiu resedinta judetului Sibiu, 272km de Bucuresti, pastreaza si in prezent amprenta de burg medieval. Vatra actualului oras se suprapune peste cea a unei asezari locuite neintrerupt inca din paleolitic. Primele mentiuni documentare apar la sfarsitul sec.XII (1192-1196) cand asezarea este atestata documentar sub numele de Cibinum (nume imprumutat de la raul Cibin, pe malurile caruia este asezat orasul. In secolele XII- XIII, colonistii sasi numesc asezarea Hermannstadt, populatia romaneasca numindu-l Sibiu, nume ce aminteste de cel originar (Cibinum). In 1376 in oras existau 19 bresle cuprinzand 25 de meserii.

Sibiul este orasul prin care a trecut incognito, in 1714, regele suedez Carol al II-lea. In 1769 se deschide primul teatru, in casa baronului Moringer in Piata Mare pentru ca, in 1800, Geneza lui Joseph Haydn sa fie interpretata de instrumentistii amatori. Inca din 1872, Sibiul este legat printr-o linie de cale ferata de Copsa Mica si de Medias.

Sibiul a fost si o vatra de cultura, un important centru al stiintei. In 1544 s-a tiparit aici prima carte in limba romana Catehismul romanesc. Aici au activat umanistul de talie europeana Nicolae Olahus, Samuel Bruckenthal pasionat iubitor al artei;Simion Barnutiu, George Baritiu, Ion Slavici.