Statiunea Baile Felix

Localitatea: Baile Felix
Judetul: Bihor
Zona: Crisana

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Faimos centru balnear, statiunea Baile Felix ofera in apropierea orasului Oradea excelente conditii de cazare si tratament cu ape geotermale a caror temperatura variaza intre 45 si 112 °C.

Formate prin patrunderea apelor de suprafata pana in zona calcarelor triasice fisurate, la adincimi ce depasesc 1000 de metri si de unde se intorc incalzite, apele termale de la Baile Felix si-au micsorat debitul natural in urma unui cutremur de pamint ce a avut loc in 1834. Dupa o jumatate de secol este captat insa un nou izvor, in urma relizarii unui foraj. Purtand numele celui care a administrat baile la vremea respective, izvorul Balint a stimulat procesul de dezvoltare al statiunii balneare, avand un debit considerabil si o temperatura de 49 de grade Celsius. La scurt timp apar pavilioane representative arhitectural si astazi, cu baze proprii de tratament. Ulterior, statiunea se dezvolta tot mai rapid, bogatia inepuizabila de ape termale facind din Baile Felix cea mai cunoscuta statiune balneara din tara, cu un program permanent in tot timpul anului.

Datorita temperaturii si calitatilor tamaduitoare, apa termala din bai ajunge cunoscuta in intreaga Eurpoa. Din diverse insemnari de calatorie, aflam ca in secolul al XVIII-lea, tratamentul balnear incepe sa ia o forma de turism organizat. Pentru cei bogati se ridica bazine din caramida si camere in care se pot caza si iarna, iar oamenii de rand beneficiaza de bazine din scandura, pe care le folosesc doar vara.

In 1857, la doar un an dupa numirea unui medic oficial al bailor, care acorda consultatii in timpul sezonului cald, se introduce taxa de tratament pentru persoanele care stau la cura mai mult de patru zile. Practic, acesta este momentul de debut al turismului balnear asistat de specialisti, chiar daca, cea mai spectaculoasa dezvoltare a bailor avea sa inceapa abia dupa 100 de ani.

Astazi, o serie de proceduri fizice si kinetoterapeutice au inlocuit tratamentul empiric de odinioara. Baile Felix (si Baile 1 Mai) sunt profilate acum in special pe tratamentul afectiunilor reumatismale, inflamatorii, al afectiunilor postraumatice, neurologice, ginecologice si chiar endocrine.

Cura balneara din Felix are la baza trei factori terapeutici naturali: apele minerale termale, namolul terapeutic si bioclimatul sedativ. Apele termale provin din diverse sonde, inclusiv din puturile forate in urma cu un secol. Temperatura celor utilizate pentru tratament este cuprinsa intre 34 si 39 de grade Celsius, iar continutul de minerale, sub 1 gram / litru, le include in categoria apelor minerale oligometalice. Sunt indicate atat pentru cure cu scop profilactic, cat si pentru tratamentul terapeutic si recuperatoriu.

Cura balneara din Baile Felix are un eficient efect profilactic asupra persoanelor care isi suprasolicita aparatul locomotor, precum si asupra celor care lucreaza in conditii de frig, umezeala sau vibratii prelungite.

De asemenea, cura este recomandata persoanelor sedentare ori supraponderale. Din punct de vedere recuperatoriu, apele termale de la Felix sint utilizate in scopul tratarii bolnavilor cronici cu incapacitate de munca, precum si al unor categorii de deficienti si invalizi. Se pune accent deosebit pe procedurile kinetofizioterapeutice, pe gimnastica medicala si pe terapia ocupationala.

Intre metodele de terapie, un rol important il ocupa termoterapia, masajul si terapia posturala. Aplicate de un personal specializat, aceste metode sint utilizate in cele doua statiuni ale comunei Sinmartin pentru tratamentul variatelor afectiuni ale articulatiilor membrelor si coloanei vertebrale, cum sunt artrozele, spondilozele si alte suferinte similare. Tot aici se trateaza o serie de afectiuni neurologice periferice si centrale, cum sunt parezele, polinevritele si hemiparezele.

Rezultatul procedurilor fizice practicate in Baile Felix este amplificat prin corelarea tratamentului cu baia minerala termala. Aceasta are un efect calmant asupra durerilor si inflamatiilor cronice si relaxeaza musculatura. Actioneaza asupra receptorilor cutanati, determina vasodilatatia in tegumente si produce remarcadile efecte terapeutice. Adiministrata intern, la temperatura de 39 +40 grade Celsius, diminueaza miscarile stomacului, reduce secretia gastrica si calmeaza durerile digestive.

Zacamintele de turba si malul terapeutic ce se gasesc in lunca raurilor Peta si Hidisel, fac posibilasi terapia cu namol. In aceste zacaminte, namolul are un grad avansat de humificare si este hidratat la limita.

Recunoscutele sale calitati terapeutice ii sunt conferite de continutul bogat de substante organice aflate in diferite stadii de descompunere. Namolul se aplica prin impachetare, iar actiunea sa se bazeaza pe o serie de calitati fizice si chimice. Cura de namol stimuleaza neuroreceptorii periferici, vasodilatatia siimplicit macanismele de reactie ale organismului. Termoterapia se mai realizeaza si prin impachetari cu parafine.

In regiunea Sinmartinului, chiar si microclima constituie un factor terapeutic, ea favorizeaza relaxarea sistemului nervos si a celui endocrin. Zona beneficiaza de un bioclimat lipsit de contraindicatii terapeutice indiferent de anotimp, fiind recomandata si datorita ionizarii usor negative a aerului.

Statiunea Felix este vizitata insa si de oameni sanatosi, atrasi de baile de soare si de apa. Din acest punct de vedere, oferta face fata unei cereri imense, Baile Felix fiind presarate cu bazine pentru toate categoriile de turisti, indiferent de varsta. Apa termala si tratamentul balnear din Felix sunt o binefacere si pentru sportivii de performanta. Ca urmare, statiunea a devenit un loc de cantonament si recuperare inclusiv pentru loturile nationale de judo, atletism si gimnastica a Romaniei.

Cu exceptia piscinelor amenajate in incinta hotelurilor, cele mai renumite stranduri sunt ” Felix” si ” Apollo”. Strandul „Felix” are un bazin de 4000 de metri patrati si unul de 1000 metri patrati, amenajat pentru inotatori. Este cel mai mare strand al statiunii.