Statiunea Baile Olanesti

Localitatea: Baile Olanesti
Judetul: Valcea
Zona: Oltenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Baile Olanesti fac parte din grupul de statiuni ce inconjoara orasul Ramnicu Valcea (18 kilometri). Statiunea este situata la poalele muntilor Capatanii si Lotru, care se ridica pana la 2000 metri, intr-o zona foarte impadurita, la o altitudine de 450 metri.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1527 cand Voievodul Radu de la Afumati intarea Spatarului Radu si fratelui sau Albu toate proprietatile pe care le-a avut Radu Goran in Olanesti. Apele minerale de la Olanesti erau cunoscute si folosite inca din 1760. Prima analiza a apelor minerale a fost facuta in 1830.

In 1837 apare prima lucrare de balneologie in care erau descrise efectele terapeutice ale apelor de la Olanesti. In 1873 au fost trimise mostre de ape minerale de la Olanesti la expozitia internationala de la Viena unde au fost premiate cu medalia de aur, alaturi de celebrele ape din Baden – Baden, Karlovy-Vary, Aix les Bains. Ca urmare a renumelui dobandit de apele minerale de aici, in 1905 la Olanesti a inceput constructia unui sanatoriu numit „Hotelul Bailor”.

Imprejurimile sunt deosebit de atractive: excursii, monumente istorice, culturale sau de arta: Manastirea Turnu, ridicata de Mitropolitul Varlaam in 1676; Manastirea Stanisoara; Manastirea Cornetu (pictura originala in fresca); Ruinele Castrului roman Pons Vetus de la Caineni; Defileul Oltului Turnu Rosu – Cozia (cel mai lung defileu din tara – 47 km – sapat in Muntii Capatanii, Lotrului si Fagarasului; Monumentul Gen. David Praporgescu, erou al Primului Razboi Mondial; Manastirea Arnota din Costesti, ctitorita in 1663 de Domnitorul Matei Basarab; RAMNICU VALCEA: Muzeul de Arta; Schitu Cetatuia (pictat de Gh. Tattarescu in 1853); Muzeul Satului Valcean din Bujoreni (cula, biserica, constructii gospodaresti, port popular valcean); Manastirea Bistrita din satul cu acelasi nume construita in 1491 de boierii Craiovesti; Complexul muzeal Maldaresti (monumente de arhitectura civila cu aspect de fortareata) : Casa Memoriala „Petrache Poienaru” (inventatorul stiloului) de la Benesti; excursii in Muntii Capatanii si Masivul Buila-Vanturarita; Cheile Bistritei Valcene (flora si fauna de importanta stiintifica) ; pestera Liliecilor, cu acces din curtea Manastirii Bistrita.