Statiunea Borsa

Localitatea: Borsa
Judetul: Maramures
Zona: Maramures

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Acces pe calea ferata – la 23 km de Viseu de Jos, gara aflata intre Sighetu Marmatiei (57 km) si Salva (61 km) sau pe sosea – DN 18 intre Sighetu Marmatiei (80 km) si Vatra Dornei (91 km).

Este situata in sudul Maramuresului istoric. Prin prisma conditiilor naturale oferite Borsa este o statiune de odihna apreciata de toti vizitatorii. Complexul turistic include mai multe hoteluri, cabane, restaurante si centre de informare turistica. Tot aici turistii pot primi gazduire in numeroase case particulare si pensiuni agroturistice. Statiunea Borsa este o destinatie foarte solicitata de amatorii sporturilor de iarna. Exista mai multe partii de schi. Cea mai cunoscuta este partia Runc-Stiol, cu o lungime de 2000 m si o diferenta de nivel de 500 m, dotata cu telescaun. Tot aici este si cea mai lunga trambulina naturala din Europa 90m.

Borsa este de asemenea poarta de intrare in Parcul National al Muntilor Rodnei intins astazi pe o suprafata de 46399 ha. In 1932 a fost creata rezervatia naturala Pietrosul Rodnei in scopul protejarii numeroaselor specii floristice si faunistice de aici, unele extrem de rare sau chiar endemice. Dintre speciile de flora protejate se pot aminti: gusa porumbelului, floarea de colt, ghintura, crucea pamantului, rogozul alpin, smardarul, zambrul. In ceea ce priveste fauna, alaturi de ursul brun, rasul si cerbul carpatin, zona a fost repopulata cu capre negre, reintroduse in 1962 si marmote. Astazi, teritoriul din jurul Pietrosului Rodnei a fost declarat rezervatie a biosferei, in cadrul programului UNESCO „Omul si Biosfera”.