Statiunea Ocnele Mari

Localitatea: Ocnele Mari
Judetul: Valcea
Zona: Oltenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Ocnele Mari este unul din cele mai vechi orase ale Olteniei, situat la 12 km de Ramnicu-Valcea. Exploatarea sarii la Ocnele Mari s-a facut din cele mai vechi timpuri, edificatoare fiind descoperirea in aceasta zona a unui numar insemnat de topoare-ciocan de minerit care au apartinut culturilor epocii neolitice, bronzului si primei epoci a fierului. Potrivit descoperirilor arheologice, aici s-a aflat vestitul centru tribal „Buridava”.

In evul mediu exploatarea sarii in zona devine monopol domnesc, capatand un avant deosebit in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu. Incepand cu secolul XVIII, toate documentele vremii mentioneaza importanta exploatarii de sare de la Ocnele Mari in Tarile Romanesti, aceasta fiind cea mai insemnata exploatare salina din sud-vestul Romaniei (de aici si denumirea de „Ocnele Mari”).

Prima atestare istorica a localitatii Ocnele Mari dateaza din anul 1402.

In epoca moderna, exploatarea sarii si comertul cu sare continua sa reprezinte principala baza economica a asezarii. Putini stiu ca multumita infloritorului comert cu sare, Ocnele Mari numarau in anul 1930 mai multi locuitori decat actualul municipiu Ramnicu-Valcea. In anul 1912, pe amplasamentul unei vechi saline dezafectate, s-a deschis unul din primele stabilimente balneare curative din zona. Binefacatoarele ape sarate au devenit repede cunoscute si Ocnele Mari a fost declarata statiune balneara.

Strandurile cu apa sarata de la Ocnita si Ocnele Mari si namolul sapropelic de la Ocnita sunt si astazi un adevarat miracol atat pentru sanatatea adultilor, cat si a copiilor si a varstnicilor. In ciuda regretabilei lipse de investitii, ele sunt asaltate in fiecare vara de nenumarati turisti, care revin an de an pentru a se bucura de efectele benefice ale bailor de saramura.

Un aspect pozitiv, care demonstreaza totodata intentiile edililor de a recuceri faima de altadata a statiunii, il reprezinta deschiderea in toamna anului 2009 a centrului turistic din Salina Ocnele Mari. Acesta cuprinde spatii de agrement atat pentru adulti, cat si pentru copii- de la mese de ping-pong, mini- teren de baschet si fotbal, un mic cinema, bar, multiple spatii de joaca pentru copiii de toate varstele si nu in ultimul rand, cea mai mare biserica subterana din Romania. Salina este un obiectiv cautat nu doar pentru valoarea sa turistica, ci si pentru virtutile sale curative- multi oameni vin aici, adesea cu copii, pentru cure destinate tratarii diverselor afectiuni respiratorii.

Alte obiective de interes in zona:

– „Evantaiul” (formatiune geologica spectaculoasa, in forma de evantai de culoare alba, din tuf cretacic) ;
– „Fagul Miului” (legenda spune ca Miu Haiducu era fiul unui pandur de-al lui Tudor Vladimirescu, care iesea la pradat la drumul mare in targurile de la Horezu, la Muiereasca si la crasma lui Ilie Chioru. Dupa ce dadea lovitura, se spune ca se ascundea in scorbura taiata in trunchiul unui fag batran dintr-o padure din apropiere).
– Vechi monumente de arhitectura: ruinele bisericii Adormirea Maicii Domnului din Ocnele Mari (secolul al XVl-lea), biserica Slatioarele (secolul al XVI-lea, ctitoria sotiei lui Alexandru Voda Mircea) si biserica fostului schit Titireciu (secolul al XVI-lea).

Ocnita/ Ocnele Mari poate reprezenta alegerea ideala pentru cei ce isi doresc un concediu odihnitor, departe de agitatia oraselor, intr-un loc in care timpul se scurge domol, oamenii sunt simpli si nu prea instariti, dar omenosi si primitori, iar natura te imbie sa te apropii, cu liniste si multa lumina.