Teatrul National I. L. Caragiale – Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Zona: Muntenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

De la inceputurile sale a fost un mediu cultural unde s-a putut crea o dramaturgie nationala, unde publicul romanesc a fost familiarizat cu cele mai noi si mai interesante scrieri dramatice universale, unde s-a afirmat intaia scoala de regie romaneasca si unde s-au format generatii de mari actori, de drama si de comedie. Teatrul National din Bucuresti a fost inaugurat in 1852. Apariţ ia lui s-a datorat schimbarilor de ordin social si politic impuse de Revolutia de la 1848. Sala de spectacole, cu o capacitate initial redusa, a trebuit sa fie, in vederea inaugurarii, marita pentru a cuprinde mai multi spectatori. Statutul teatrului a fost stabilit in 1864.

Vechea cladire a Teatrului National Bucuresti a fost bombardata la Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Din 1973 teatrul functioneaza intr-un nou local, un edificiu modern, desfasurat pe o suprafata de 10 000 mp (din care 1480mp apartin scenei mari), cu trei sali (1100, 400, 200 locuri) si beneficiind de cele mai performante dotari tehnice din tara.

Istoria Teatrului National se confunda in mare parte cu istoria dramaturgiei romanesti. Aici au debutat cei mai importanti dramaturgi, de la clasici pana la perioada contemporana. In 1867 la Teatrul National a fost reprezentata prima opera de seama din dramaturgia romaneasca, Razvan si Vidra de B. P. Hasdeu. In 1879, cu O noapte furtunoasa incepea seria premierelor cu piesele lui I. L. Caragiale. Tot in 1879 incep sa fie reprezentate piesele lui Vasile Alecsandri. In 1902 are loc premiera Vlaicu Voda de A. Davila, iar in 1909-1910 se reprezinta pentru prima oara trilogia lui B. Delavrancea. Au urmat dramaturgii romani importanti din perioada interbelica (Victor Ion Popa, Camil Petrescu, Victor Eftimiu, Liviu Rebreanu, N. Iorga, Gib Mihaescu, M. Sebastian, George Ciprian, Mihail Sorbul, Anton Holban, A. Kiritescu, G. M. Zamfirescu, Tudor Musatescu, etc. ) si dramaturgii contemporani: Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Horia Lovinescu, Eugen Barbu, I. D. Sarbu, Teodor Mazilu, Paul Anghel, D. R. Popescu, si multi altii.

In aproape 150 de ani de existenta, Teatrul National Bucuresti a reusit sa reprezinte cele mai importante si mai semnificative piese din dramaturgia universala.