Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul – Iasi

Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5
Localitatea: Iasi
Judetul: Iasi
Zona: Moldova
Telefoane: 0332 407218, 0332 407219, 256022

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Infiintata in l949 in formula de Teatru pentru papusi, noua institutie de spectacole pentru copii cu trupa stabila din Iasi si-a deschis prima stagiune cu „Pestisorul de aur” de A. S. Puskin, regia Iosif Ligeti, cu cinci actori in distributie. Adevaratul intemeietor al trupei a fost profesorul si regizorul Manole Al. Foca, profesor de filosofie si dictie la Conservatorul iesean, secretar personal al poetului orb Mihail Codreanu. El s-a preocupat de formarea unei prime generatii de actori (Lucretia Carausu, Ana Suba, Elena Brehnescu, Emil Petcu, George Zaharia, Petre si Emilia Valter, Ion si Simona Agachi, Constantin si Nicolae Brehnescu, Eliza Florescu), dintre care unii mai pot fi vazuti si astazi pe scena teatrului (Constantin Brehnescu, convertit la regie, Nicolae Brehnescu, Ion si Simona Agachi). Primele reprezentatii au fost gazduite de o sala de cinematograf, intr-un mic spatiu de pe strada Stefan cel Mare, in curtea Bisericii Catolice. In acesti primi ani, repertoriul era constituit mai ales din povesti populare romanesti, completate, incepand cu cel de al doilea deceniu de activitate, cu importante titluri de afis ale literaturii universale: „Tartarin din Tarascon” de Alphonse Daudet, „Casatorie cu de-a sila” de Molière, „Printesa Turandot” de Carlo Gozzi etc.

In l973 titulatura institutiei se schimba in Teatrul pentru Copii si Tineret, teatrul largindu-si aria repertoriala si gama mijloacelor actoricesti, imbinand arta papusareasca cu muzica, poezia, pantomima si dansul, adresandu-se mai multor categorii de varste. Sunt testate si reprezentatii in spatii neconventionale, care au fost bine receptate de public. O noua generatie de actori s-a format atunci: Ortansa Stanescu, Constantin Ciofu, Camelia Poenaru, Constantin Amuntencei, Mircea Sava, Doina Iarcuczewicz, Nina Dimitriu, Liviu Smantanica, Cristina Anca Ciubotaru, careia i s-a adaugat una mai tanara:Dorina Crisan Rusu, Liliana Mavris, Viorel Virlan, Toma Hogea, Gigi Sfaiter. Cu ei au lucrat regizorii Natalia Danaila si Constantin Brehnescu, scenografa Axenti Marfa, ca si o serie lunga de prestigiosi colaboratori din tara: Nina Cassian, Valentin Silvestru, Silvia Kerim, scriitori, Catalina Buzoianu, Anca Ovanez, Petre Bokor, Nicolae Scarlat, regizori, Hristofenia Cazacu, Cik Damian, George Dorosenco, Eustatiu Gregorian, scenografi, Sabin Pautza, Vasile Spatarelu, Cristian Misievici, Anda Tabacaru, compozitori.

In l977, din cauza avarierii cladirii, sediu al teatrului va fi, pentru zece ani, Casa Tineretului. In acelasi an a demarat construirea unui nou sediu unde, din decembrie l987, teatrul isi desfasoara activitatea. Cladirea este ultramoderna, unica in Romania si rara in Europa, si dispune de doua sali de spectacole, cea mare cu 450 locuri, cea mica cu 150, sali de repetitii, foaiere ample, ateliere de productie. Inaugurarea ei a insemnat si completarea denumirii teatrului, pe frontispiciu fiind inscris numele Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafarul”. Pe afisul permanent figureaza autori clasici ai literaturii universale (Charles Perrault, Fratii Grimm, Carlo Collodi, H. G. Wells, Mark Twain, Pamela Travers, Frank Baum) si autori romani (Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Vasile Alecsandri, I. L. Caragiale). Trupa stabila de la „Luceafarul” este alcatuita in acest moment de 22 de actori, 2 regizori, un scenograf, un consilier artistic si un secretar literar. Teatrul este finantat de Consiliul Judetean, dar are si venituri proprii. Trupa pregateste in fiecare stagiune, in medie, cate sase noi premiere pe care le vizioneaza aproximativ 50. 000 de spectatori. Ultimii ani au marcat o accentuare a interesului artistic pentru categorii de public mai largi, ca acelea ale adolescentilor si tinerilor.

Sursa: luceafarul-theatre.ro