Turnul lui Stefan cel Mare – Piatra Neamt

Localitatea: Piatra Neamt
Judetul: Neamt
Zona: Moldova

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Turnul lui Stefan cel Mare este situat in apropiere de Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul”construit 1499, la numai un an dupa constructia bisericii.

Considerat ca emblema a orasului Turnul lui Stefan cel Mare s-a pastrat pana astazi in forma s-a initiala, fara modificari importante. Aceasta mica fortareata construita din piatra bruta si intarita cu patru contraforturi care-i pun in evidenta profilul zvelt impresioneaza prin proportiile bine stabilite si prin detaliile valoroase de arhitectura.

Turnul din Complexul Curtea Domneasca din Piatra Neamt se prezinta sub forma unei prisme inalta de 19 m ce a servit de-a lungul timpului si ca loc de refugiu si aparare impotriva atacurilor vrajmasilor. La parter este o incapere cu bolta semicilindrica si cu doua frestre mici in peretii de sud si vest, iar accesul se face printr-o intrare directa, pe latura de miazazi.

La primul etaj accesul se facea printr-o scara mobila, inlocuita astazi cu o scara fixa metalica, iar la camera clopotelor se ajungea pe o scara interioara fixa. Foisorul de paza de la turn a fost adaugat in epoca moderna. Fatada Turnului clopotnita construit de Stefan cel Mare a fost ornamentata cu discuri mici de teracota smaltuita si colorata care se mai pot observa si astazi pe alocuri.

Deosebita este si camera clopotelor care prin urmele arcelor de sustinere si pandantivii de colt se aseamana cu o bolta semisferica. Aici sunt asezate 4 clopote de diferite dimensiuni. Unul mai mare ce dateaza din secolul al XVII-lea, cu o sonoritate unica, altul din secolul al XIX-lea, iar celelalte doua dateaza din anul 1979 si au fost turnate de catre mesterul Damian, la Targu Neamt.

Fiind pe o perioada mare de timp cea mai inalta constructie din oras, turnul-clopotnita din Curtea Domneasca din Piatra Neamt a fost suprainaltat in cea de a doua jumatate a secolului XIX si peste ultimul nivel medieval s-a creat o incapere pentru “pazitorii de foc”.

In anul 1861 a fost achizitionat si montat in varful turnului un orologiu de mari dimensiuni care a fost inlocuit in anul 1920.