Vulcanii noroiosi Paclele Mari si Paclele Mici – Berca

Localitatea: Berca
Judetul: Buzau
Zona: Muntenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 1,00)

Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) sunt una dintre cele mai interesante rezervatii mixte (geologica si botanica) din Romania (30 ha). Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare.

Acest fenomen natural spectaculos este rar intalnit in lume. Turistii sunt impresionati de peisajul ciudat pe care il formeaza numerosii vulcani in miniatura, prin craterele carora gazele din adancuri aduc noroi sub forma unei paste fluide de culoare alb-gri sau brun-cenusie. Aceasta „lava” vascoasa provine din dizolvarea marnelor si argilelor intalnite in cale de apa antrenata spre suprafata de presiunea gazelor.

In jurul „vulcanilor” se dezvolta o vegetatie care s-a adaptat la salinitatea ridicata de aici. In preajma vulcanilor noroiosi, solul este sulfuros si saraturos, nepropice vegetatiei obisnuite. Totusi, anumite specii de plante special adaptate, cum ar fi Nitraria schoberi si Obione verrucifera gasesc aici un mediu de viata propice.

Caile de acces sunt: soseaua nationala Buzau-Brasov sau cu trenul de la Buzau la Berca